Buurtkastjes project

– Februari 2024 –

In februari 2024 lanceerde Aalsmeer over Hoop haar ‘buurtkastjes project’ in de plaatselijke media. De bedoeling van zo’n buurtkastje is dat mensen, die het niet breed hebben, er gratis een product uit kunnen halen die in hun basisbehoefte voorziet. Uiteraard zijn er spelregels opgesteld, waar zowel de beheerder van het kastje als de gebruiker rekening mee moeten houden. De afbeelding hieronder laat zien om welke regels het gaat. Inmiddels zijn er na de lancering al 7 aanmeldingen voor een buurtkastjes bij ons binnengekomen! En ook nog prachtig verspreid over diverse wijken in Aalsmeer en Kudelstaart! Aalsmeer over Hoop neemt zowel de kosten van het buurtkastje als het onderhoud voor haar rekening. We willen door dit project een stukje concrete ‘hoop’ brengen voor mensen in ons dorp die dat nodig hebben. En hoe mooi is het dat hierdoor ook bij de buurtbewoners, waar zo’n kastjes staat, het gevoel van saamhorigheid en iets voor de ander betekenen gestimuleerd wordt!

 

Passie door Kunst 2023

– September 2023 –

Van 12 t/m 17 september organiseerde Aalsmeer over Hoop voor de 4e keer de tentoonstelling Passie door Kunst. Dit keer opnieuw in de prachtige Dorpskerk in Aalsmeer. De ongeveer 460 mensen, die deze week op de expositie af kwamen, konden genieten van prachtige kunstwerken, die door volwassenen én kinderen gemaakt waren. Aan hen was de opdracht meegegeven om aan de hand van diverse verhalen uit de Bijbel het thema ‘hoop’ uit te beelden. Bewust hadden we gekozen voor deze periode in september om ook de mensen, die aan de jaarlijkse kunstroute deelnamen, te laten genieten van onze expositie. Op 11 september werd de tentoonstelling officieel geopend door oud-burgemeester Hoffscholte, die vervolgens samen met zijn vrouw langs de kunstwerken liep, waar zij tekst en uitleg van de kunstenaars kregen. Tijdens de week stond er telkens in de middag ook een muziekbijdrage op het programma. We kijken terug op een mooie week en hopen in 2025 weer een nieuwe Passie door Kunst tentoonstelling te kunnen organiseren!

                    

    

Braderie Aalsmeer

 – September 2023 –

Er waren veel mensen afgekomen op de jaarlijkse braderie in de Zijdstraat en omgeving. Niet in de laatste plaats vanwege het lekkere weer. Ook Aalsmeer over Hoop was weer van de partij. We maakten muziek in de Schoolstraat en een zangeres trakteerde de mensen op mooie liederen. Er werden goede gesprekken met mensen gevoerd, ook door andere christenen die bloemen uitdeelden en aan mensen vroegen of er voor iets gebeden kon worden. Kortom, een mooie dag met een Hoopgevende inhoud!

 

Springtime Festival

 – Mei 2023 –

Op het terrein van de Oosterkerk was het op zaterdag 13 mei een gezellige drukte. Aalsmeer over Hoop organiseerde daar voor de minder bedeelden, statushouders en eenzame mensen in onze gemeente een gezellige middag. Er was van alles te doen zoals cupcakes versieren, nagels lakken, wafels bakken, meedoen aan een bingo, je uitleven op een springkussen of gewoon gezellig met elkaar praten aan één van de tafeltjes. Een groep van 40 mensen, bestaande uit volwassenen, kinderen en tieners, heeft met volle teugen genoten van deze middag!

 

Braderie Aalsmeer

 – September 2022 –

Dit jaar waren we zoals hieronder beschreven niet alleen te vinden op de braderie in Kudelstaart, maar ook in Aalsmeer. Een dag waarop veel mensen zich naar de Zijdstraat en omliggende straten begeven. Zo ook wij met een groot kartonnen huis wat door de kinderen ingekleurd kon worden. We wilden hiermee aandacht geven aan de Rustplek (zie op onze Homepage voor meer info hierover) in de hoop ook gastgezinnen in Aalsmeer te vinden die mensen in nood tijdelijk een onderdak willen bieden. Verder deelden we rolletjes King pepermunt uit met daaraan vastgemaakt het hieronder afgebeelde kaartje. Ook een dansgroep bij onze stand trok de nodige aandacht. Zo konden we onze mooie organisatie promoten en ook de mensen wijzen – o.a. via een flyer over de Alpha cursus – op de hoop die wij gevonden hebben in Jezus Christus.

 

Braderie Kudelstaart

    – Juni 2022 –

Twee jaar achter elkaar kon er vanwege corona geen Braderie in Kudelstaart georganiseerd worden. Maar gelukkig op 22 juni 2022 wél. De zon scheen uitbundig en het was weer een bonte verzameling van allerlei kraampjes waar van alles gekocht kon worden. Ook de bij Aalsmeer over Hoop aangesloten Alphakerk en SOW Kudelstaart waren aanwezig op de Braderie. Helaas kon de RK Sint Jan Geboorte dit keer geen mensen afvaardigen om bij de kraam aanwezig te zijn, maar hopelijk volgend jaar wel. SOW Kudelstaart nam het voortouw in het regelen van een kraam en de inrichting daarvan. Voor weinig geld konden mensen aan mooie christelijke lectuur komen (dit was beschikbaar gesteld door Dorcas Aalsmeer  en de verkoopopbrengst ging ook naar hen toe) en er werd reclame gemaakt door de Alphakerk voor de Alphacursus, die in september door hen georganiseerd gaat worden. Ook werden er filmpjes vertoond  van de christelijke Otterlokampen en van de Rustplek om gastgezinnen te vinden. Natuurlijk werd ook de inwendige mens niet vergeten, want er werd gratis koffie, thee en limonade met iets lekkers uitgedeeld. Het doel was om met mensen in gesprek te gaan, een luisterend oor te hebben en zo mogelijk hen te vertellen van de Hoop die in ons is. Helaas viel de belangstelling wat tegen. Toch was het goed om als kerken aanwezig te zijn en ons zichtbaar te maken in Kudelstaart. En om dit met elkaar te doen was mooi en samenbindend!

 

BBQ

 – Mei 2022 –

De vele mensen, die één van de Kerstdiners of vervolgactiviteiten van Aalsmeer over Hoop bezochten en waarmee mooie contacten ontstonden, bleven door de afgelopen 2 jaar corona helaas voor een groot deel buiten beeld. Tot 21 mei 2022 toen er weer een BBQ voor hen georganiseerd kon worden! Ruim 80 mensen genoten bij gebouw Irene in de Kanaalstraat van het zonnetje, het heerlijke eten, maar vooral van elkaar! Bestaande banden konden weer worden aangehaald en nieuwe contacten werden gelegd. Er werd heel wat bijgepraat met elkaar. De kinderen konden zich uitleven op een speelplaats en achter de voetbaltafel werden onder andere door volwassen mannen wedstrijden gespeeld waarbij het leek of de wereldtitel op het spel stond…Kortom, jong en oud genoot en daar was het Aalsmeer over Hoop ook om te doen: in een wereld die bol staat van de spanning een plek van ontmoeting creëren waar mensen van allerlei leeftijden en achtergronden het goed hebben met elkaar. Deze BBQ, die verzorgd was door een slager uit de Kwakel en met soep gemaakt door mensen uit de verschillende kerken, werd mede mogelijk gemaakt door het Budget Buurtinitiatieven van Participe. En niet te vergeten, tot besluit van deze zeer geslaagde activiteit was er voor iedereen nog een heerlijk softijsje!   

                                                                                                                                                                                                                                   

Passie door Kunst 2021

Na twee keer te zijn uitgesteld gaat de expositie ‘Passie door Kunst’ dit keer wel door. Van 4 tot en met 11 september vormt de Dorpskerk het kloppend hart van een tentoonstelling waarin het leven van Jezus de rode draad is. De zeventien ingebrachte kunstwerken zijn gemaakt door tal van plaatselijke bekende en minder bekende amateurkunstenaars. De tentoonstelling is gratis te bezoeken.

Vanaf het moment dat corona Nederland in zijn greep kreeg, ging er een streep door zowel de grootschalige als de kleinere evenementen. Ook Aalsmeer over Hoop, normaal gesproken goed voor twee tot drie verbindende evenementen per jaar, kwam bijna helemaal stil te liggen. Bijna, want op de achtergrond werden begin dit jaar diverse lokale kunstenaars gepolst of ze een creatieve bijdrage wilden leveren aan de derde editie van ‘Passie door Kunst’. Vrijwel iedere kunstenaar die benaderd werd, reageerde enthousiast op het verzoek en ging aan de slag. Hun geleverde creativiteit resulteerde in een gevarieerde verzameling kunstobjecten. Behalve schilderijen valt er onder meer ook werk van keramiek te zien, is er bloemsierkunst te bewonderen, zijn er gedichten te lezen en foto’s te bekijken. Omdat het leven van Jezus het uitgangspunt is, heeft de organisatie bedacht die rode draad letterlijk een rol te laten spelen in de expositie door de kunstwerken daarmee onderling te verbinden. Hoe dat er straks in het echt uit komt te zien blijft nog even spannend.

Niets in de weg
De oorspronkelijke opzet was net als de vorige twee edities in 2016 en 2019 de kunstwerken rondom Pasen tentoon te stellen. Als locatie viel de keuze vanwege het thema, de centrale ligging, de goede ventilatiemogelijkheden maar vooral vanwege de sfeervolle ambiance op de Dorpskerk. Door de oplopende besmettingen ging het idee als Paasproject helaas niet door. Een tweede poging begin juni strandde eveneens maar nu zit niets de organisatie meer in de weg om de expositie in te richten. De kunstwerken zijn immers lang en breed klaar en de Dorpskerk is veilig genoeg om mensen op gepaste afstand toegang te verlenen.

Dagelijks mini concert
Met pijn in het hart vernam de organisatie de berichtgeving over het niet doorgaan van de Feestweek. “We hadden juist voor deze week gekozen om iets extra’s aan de Feestweek toe te voegen,” zegt Bernard Sparnaaij namens Aalsmeer over Hoop, “heel jammer dat dat feest niet doorgaat. Maar de deuren van de Dorpskerk staan van zaterdag 4 tot en met zaterdag 11 september tussen 14 en 17 uur wel gratis open voor iedereen. Niet alleen met kunst om naar te kijken, ook om naar te luisteren want we hebben elke dag vanaf 16:00 uur een half uur durend mini-concert van steeds wisselende muzikanten. Zo valt er tussen Vuur en Licht op het Water en de Pramenrace toch nog iets te genieten in Aalsmeer.”

Kunst in de kerk is van alle eeuwen. Vanwege de indrukwekkende schilderingen op onder meer muren, plafonds en ramen worden kerken wereldwijd daarom veelvuldig bezocht en bewonderd. ‘Passie door Kunst’ hoopt dat veel mensen daarom ook de weg naar de Dorpskerk weten te vinden.

Foto’s: Commissieleden Marjo van Leeuwen en Bernard Sparnaaij inventariseren de ruimtes in de Dorpskerk. (Foto’s Arjen Vos)

——————————————————————————-

 

Kerstdiner 2019 in Studio’s Aalsmeer

– December 2019 –

Op maandag 16 december 2019 was het weer erg mooi aangekleed en versierd in de Studio’s Aalsmeer. Voor de vierde keer is er een kerstdiner georganiseerd en de zaal zat vol met 130 blije en enthousiaste personen.

De kok had ervoor gezorgd dat er genoten kon worden van bijzondere en feestelijke gerechten. Aan de verschillende tafels werd druk gepraat en kennis gemaakt, het is bijzonder om te zien hoe makkelijk er contact wordt gelegd onderling en hoeveel gezelligheid dat met zich meebrengt. Dit jaar waren er ook heel veel kinderen aanwezig.

Halverwege de avond heeft ds. Menno Zandbergen een gedeelte van het kerstverhaal met ons gedeeld. Hiervoor was hij gekleed als herder en stond er een levensecht schaap naast hem op het podium. Voor de kinderen was het mogelijk om als herder verkleed met het schaap op de foto te gaan.

Aan het einde van de avond was er de mogelijkheid om kenbaar te maken welke wens je graag in vervulling zou willen zien gaan. Van deze mogelijkheid werd gebruik gemaakt door het op een brief te schrijven en in de kerstboom te hangen. De kerstboom werd dus ‘wensboom’ genoemd en begin volgend jaar zal er met diverse mensen contact opgenomen worden.

We kijken als commissie terug op een erg mooie avond, en ook van menig deelnemer hebben we enthousiaste reacties gehad.


Passie door Kunst 2019

– April 2019 –

Vlak voor Pasen 2019 werd evenals in 2016 de tentoonstelling ‘Passie door Kunst’ georganiseerd in de Oude Veiling in Aalsmeer. Dit keer  waren er 11 kunststukken over het lijdensverhaal van Jezus te zien, gemaakt door verschillende kunstenaars. Ook 5 scholen deden mee aan het project. Zij maakten een toepasselijk filmpje zonder geluid. Velen mensen vonden in deze week de weg naar de tentoonstelling.


Kerstdiner 2018 in Studio’s Aalsmeer

– December 2018 –

Op 17 december 2018 werd door Aalsmeer over Hoop voor de 3e achtereenvolgende keer een kerstdiner georganiseerd in Studio’s Aalsmeer.  Ook voor deze avond werden weer mensen uitgenodigd die eenzaam zijn of elke maand maar net aan rond kunnen komen. Aan hen kon een heerlijk diner gratis worden aangeboden, mede door hulp van sponsors, particulieren en Studio’s Aalsmeer. De prachtig aangeklede zaal zat vol met 130 gasten, bestaande uit volwassenen en een grote groep kinderen. Mensen met verschillende achtergronden en culturen genoten van al het lekkers en van de gesprekken met andere tafelgenoten. Zo ontstonden weer nieuwe, waardevolle contacten.

Tijdens het diner speelde herder Paul het kerstverhaal uit. Hij vertelde dat hij samen met Jozef en Maria, die in verwachting was, naar Bethlehem was gereisd. Daar werd Jezus geboren, die alles wat er tussen God en alle mensen in de weg stond, weer goed zou maken. Op de achtergrond waren tijdens het eten de klanken van een elektrische piano te horen. Aan het eind van de avond konden de gasten een vraag om hulp of aanbod om te helpen in een wensdoos doen. De kerken van Aalsmeer over Hoop zijn hier verder mee aan de slag gegaan.


Syrische proeverij

– Oktober 2018 –

Zaterdagmiddag 13 oktober 2018 was één van de ruimten van gebouw Irene naast de Dorpskerk veranderd in een Syrische eetzaal. Feestelijk gedekte tafels en een buffet met heel veel Syrische gerechten stonden klaar voor de 75 gasten die voor deze ‘Syrische proeverij’ waren uitgenodigd. Met hulp van Aalsmeer over Hoop schotelden Mohammed en zijn Nourhan en hun 4 kinderen al dit lekkers aan de bezoekers voor. Als dank voor de wijze waarop zij als vluchtelingengezin zijn opgevangen in Aalsmeer. Tijdens de maaltijd vertelde Gert Bor, de voorzitter van AoH, het zeer indringende levensverhaal van Mohammed en zijn gezin. Hoe zij moesten vluchten voor het oorlogsgeweld in Syrië en via moeizame omzwervingen uiteindelijk in Aalsmeer terecht kwamen. Heel zwaar. Mohammed hoopt hier in Nederland een nieuw bestaan te kunnen opbouwen. Hij denkt aan het beginnen van een Syrisch restaurant of een winkel met Arabische levensmiddelen. Daarbij is de hulp van externe partners zoals de gemeente Aalsmeer nodig. Hopelijk komt het zover.


BBQ

– Juli 2018 –

Het zonovergoten pleintje voor gebouw Irene werd zaterdag 7 juli van 16.00 – 19.00 uur bevolkt door zo’n 75 mensen in alle leeftijden en van verschillende culturen. Voor hen organiseerden wij die middag een gratis BBQ. Met velen van hen is er door het kerstdiner van vorig jaar en de high tea van dit jaar een relatie ontstaan, die we verder wilden verdiepen. Deze mensen kunnen een steuntje in de rug, een luisterend oor, Hoop in hun leven goed gebruiken. Wie niet trouwens? Naast geboren en getogen Aalsmeerders waren onder de aanwezigen ook mensen die gevlucht zijn uit Syrië, Afghanistan en Eritrea. Via Vluchtelingenwerk trekt een deel van hen inmiddels op met  buddy’s uit de verschillende kerken van Aalsmeer over Hoop. Zij worden geholpen om verder in onze maatschappij te integreren. Iedereen genoot van het heerlijke eten en het ijsje tot besluit. Ook de kinderen vermaakten zich prima met de marshmellows en het tafelvoetbalspel. Bestaande contacten zijn verdiept en nieuwe gelegd. En dat het hier niet bij blijft, kunnen we nu al met zekerheid zeggen. Want een groep bezoekers heeft aangeboden om een volgende keer voor iedereen te koken! We gaan hier zeker mee aan de slag. Hou onze website dus de komende tijd in de gaten!


 

High Tea

– Februari 2018 –

Na het kerstdiner hebben de deelnemers aangegeven elkaar structureler te willen ontmoeten. Tijdens het kerstdiner worden er namelijk waardevolle contacten gelegd en dat smaakt naar meer… Om dit te mogelijk te maken hebben we de bezoekers uitgenodigd voor een High Tea op zaterdag 3 februari van 15.00-17.00 in gebouw Irene van de Dorpskerk.

De 40 bezoekers – overtrof onze verwachtingen – kregen een heerlijke High Tea voorgeschoteld. Een van de bezoekers was ontroerd door de gastvrijheid en warmte die in dankbaarheid en emotie werd ontvangen. Ook heeft iedereen uitgebreid over de eigen persoonlijke levenssituaties kunnen praten. Aan het einde van de middag hebben we de deelnemers gevraagd om mee te denken over een mogelijke volgende keer en invulling van het programma. Daarin willen we ook bij de deelnemers hulp en inzet vragen. Mocht je ideeën of gedachten hebben over een programma mail ons op info@aalsmeeroverhoop.nl.


Kerstdiner 2017 in Studio’s Aalsmeer

– December 2017 –

Op 19 december 2017 werd door Aalsmeer over Hoop voor de 2e keer een kerstdiner georganiseerd in Studio’s Aalsmeer. Opnieuw werden hiervoor mensen benaderd die eenzaam zijn of met moeite de financiële eindjes aan elkaar kunnen knopen en geen geld hebben voor een 3-gangen diner op een prachtige locatie. We mochten 130 gasten verwelkomen, waaronder 28 kinderen. Er waren mensen van verschillende culturen aanwezig, die allen genoten van het heerlijke eten en van de gesprekken met tafelgenoten. Nieuwe contacten werden gelegd.

Tijdens het diner werd het kerstverhaal uitgebeeld en er was ook live muziek te horen. Ook deze keer konden de gasten een persoonlijke wens indienen of – en dat was nieuw – aangeven dat ze wel iets voor een ander wilde doen. Met de kerken van Aalsmeer over Hoop gaan we aan de slag met zo’n 65 wensen die we met elkaar willen gaan vervullen. Dankbaar zijn we voor de hulp van Studio’s Aalsmeer en vele anderen. Zonder hen hadden we dit kerstdiner niet kunnen organiseren.

Ook in 2018 willen we in december in de week voor kerst weer zo’n diner aanbieden. Hou onze website tegen die tijd in de gaten!

 

Kerstdiner 2016 in Studio’s Aalsmeer

– December 2016 –

Ook in 2016, een week voor Kerst, organiseerden wij een viergangen diner in Studio’s Aalsmeer. Bedoeld voor mensen uit Aalsmeer die elke maand maar net aan rond kunnen komen. Met financiële hulp van verschillende partijen, door vele helpende handen en met medewerking  van Studio’s Aalmeer zelf, konden we dit diner kostenloos aanbieden. Tijdens het diner werd aan de 120 gasten het kerstverhaal verteld. Aan het eind van de avond konden de gasten nog een persoonlijke wens in de wensbomen ophangen die we in de zaal geplaatst hadden. Ongeveer 70 wensen hebben we in de maanden daarna met mensen uit de 6 kerken van Aalsmeer over Hoop in vervulling laten gaan. Van vele gasten hoorden we dat ze een onvergetelijke avond hadden beleefd! Ook in 2017 willen we weer zo’n kerstdiner organiseren. Zie hier voor meer informatie daarover.


Passie door Kunst 2016

– Maart 2016 –

Vlak voor Pasen 2016 lanceerden wij ons eerste project: Passie door Kunst. Uitgangspunt was om in 15 kunstvormen de kruisweg van Jezus uit te beelden.  Een aantal kunstenaars uit de 6 kerken, die aangesloten zijn bij Aalsmeer over Hoop,  ging met deze opdracht aan de slag. Allemaal bedachten ze een prachtige kunstvorm die tentoongesteld werd in de Oude Veiling. Ongeveer 1000 mensen bezochten de expositie en velen werden er door geraakt.